Действие каротиноидов на антиоксидантную систему хрусталиков кроликов с экспериментальной возрастной катарактой - Леус, Н.Ф.; Будайа Низар (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою дослідження роботи було вивчення зміни активності антиокислюючих ферментів у кришталиках
кроликів із 40- тижневою експериментальною катарактою та вияснення можливості запобігання їх з допомогою
каротиноїдів.
Було доведено, що лютеїн та зеоксантин в цих умовах виявляють значний захисний ефект на
кришталиках, запобігає його ушкодження антиоксидантних ферментів , таких як: супероксиддисмутаза,
каталаза та глутатіон пероксидаза. The study was aimed at evaluating changes in lens antioxidant enzymes in rabbits with 40 week experimental
cataract and to assess a possibility of preventing them by carotenoids.
It was determined that lutein and zeaxanthin offer significant protection to the lens against damage antioxidants
enzymes, such as superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase.