Изменение уровней металлопротеиназы-9, ее тканевого ингибитора и цитокинов у больных сахарным диабетом 2 типа: 1 год наблюдения - Павлюченко, К.П.; Олейник, Т.В.; Коробова, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Досліджено рівні матриксної металопротеінази-9, тканинного інгібітора матриксної
металопротеінази-1, фактора некрозу пухлин-α, інтерлейкіну-1β в сироватці і волозі передньої камери
40 пацієнтів (44 ока) з цукровим діабетом 2 типу та діабетичною ретинопатією. Встановлено, що рівні
досліджуваних показників у волозі передньої камери і сироватці статистично значимо вище у пацієнтів
з цукровим діабетом 2 типу за будь-якого ступеню вираженості діабетичної ретинопатії в порівнянні з
пацієнтами без діабету. Рівні металопротеінази-9, тканинного інгібітора матриксної металопротеінази-1,
фактора некрозу пухлин-α, інтерлейкіну-1β в сироватці хворих на цукровий діабет 2 типу зросли
протягом 1 року спостереження. We investigated the levels of matrix metalloproteinase-9 and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase-1,
tumor necrosis factor-α, interleukin-1β in serum and anterior chamber fluid of 40 patients (44 eyes) with
type 2 diabetes and diabetic retinopathy. The content of all researched markers in the anterior chamber
fluid and serum was statistically significantly higher in patients with type 2 diabetes and any stage of
diabetic retinopathy compared to nondiabetic patients. The serum levels of matrix metalloproteinase-9,
tissue inhibitor of matrix metalloproteinase-1 and cytokines increased in type 2 diabetic patients after 1
year observation.