Морфологические особенности диска зрительного нерва и перипапиллярной области сетчатки при высокой осевой миопии - Ульянова, Н.А.; Венгер, Л.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою роботи було дослідження морфологічних особливостей диску зорового нерву та перипапілярної
зони сітківки при високій осьовій міопії методом спектральної оптичної когерентної томографії (СОКТ).
Під спостереженням знаходилося 55 хворих з міопією. До першої групи увійшло 40 пацієнтів (78 очей) з
високою осьовою міопією. До другої групи – 15 пацієнтів (30 очей) з міопією слабкого ступеню. Диск зорового
нерву досліджували методом СОКТ у режимі 3D-сканування. Встановлено, що різниця між вертикальним
та горизонтальним діаметрами диску зорового нерву у хворих з високою осьовою міопією була на 33,3 %
(р<0,05) більше, ніж при міопії слабкого ступеню. Особливості диску зорового нерву при високій осьовій міопії
полягали у перипапілярній атрофії пігментного епітелію сітківки та феномені перипапілярної кавітації. It was studied the morphological features of the optic nerve disc and perypapillar area of retina in patients
with high axial myopia by spectral optical coherence tomography. We observed 55 patients with myopia. The first
group included 40 patients (78 eyes) with high axial myopia. The second group - 15 patients (30 eyes) with myopia
of low degree. Optic nerve disc was examined by spectral optical coherence tomography. it was established that
the difference between vertical and horizontal diameters of the optic nerve in patients with high myopia was 33.3%
(p <0.05) and would be more so than at low degrees of myopia. Features of optic nerve disc in high axial myopia
were as the perypapillar atrophy of retinal pigment epithelium and the phenomenon of perypapillar cavitation.