Применение микроимпульсного лазерного воздействия (577 нм) в лечении фокального диабетического макулярного отека - Рыков, С.А.; Сук, С.А.; Саксонов, С.Г.; Венедиктова, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проблема цукрового діабету (ЦД) та його офтальмологічних ускладнень не викликає сумнівів у зв’язку
зі стрімким зростанням захворюванності на ЦД. Одним з найбільш частих і прогностично несприятливих
ускладненням діабетичної мікроангіопатії з боку органу зору є діабетична ангіоретинопатія (ДРП), яка при
відсутності спеціалізованої своєчасної допомоги може призводити до повної втрати зору. Діабетичний макулярний
набряк призводить до значного зниження зору. Лазерна фотокоагуляція є «золотим» стандартом в лікуванні
діабетичного макулярного набряку більше чотирьох десятиліть. Однак збільшення згодом зон посткоагуляційної
атрофії пігментного епітелію сітківки може призводити до значного зниження зорових функцій.
Ефективність субпорогової мікроімпульсної лазерної коагуляції сітківки з індивідуалізованим підбором
енергії в досягненні регресу фокального ДМО не поступається традиційній лазеркоагуляції. Використання
мікроімпульсного режиму лазера жовтої довжини хвилі запобігає порушенню анатомічної цілісності
архітектоніки сітківки, дозволяє уникнути ускладнень класичної ЛК і, відповідно, забезпечує в більшості
випадків збереження або поліпшення зорових функцій. The problem of diabetes mellitus and its ophthalmic complications is no doubt due to the rapid growth of
disease incidence of diabetes among people of working age. One of the most frequent and prognostically unfavorable
complications of diabetic microangiopathy of the organ of vision is diabetic retinopathy, which can lead to complete
loss of vision. Diabetic macular edema results in a significant reduction in vision. Laser photocoagulation is the “gold”
standard in the treatment of diabetic macular edema for more than four decades. However, the increase in later zones
after coagulation atrophy of retinal pigment epithelium may result in a significant decrease in visual function.
The clinical study comparing individualized subthreshold micropulse diod-laser photocoagulation (577 nm)
with classic laser coagulation of macula region (532 nm) of retina in focal diabetic macular edema showed that
the visual function are comparable in both groups in follow up terms of 6 months. The usage of micropulse regime
preserves integrity of anatomical structure of retina, allows to avoid the complications of classic laser coagulation
and subsequently provides stability or increasing of visual function in the majority of cases.