Нарушения окислительно-антиоксидантного гомеостаза в патогенезе реперфузионного синдрома, отягощенного воздействием ионизирующего излучения - Алиев, Л.Л.; Харченко, В.З.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В ході експериментальних досліджень, присвячених вивченню синдрому взаємного обтяження
при комбінації реперфузійного синдрому та впливу іонізуючого випромінювання, проведених на білих
щурах-самцях лінії «Vistar», масою 180 – 200 грамів, було виявлено підвищення активності процесів
перекисного окиснення ліпідів, а також зниження активності антиоксидантів. Вказані порушення мали
більш виразний характер при комбінованому впливі реперфузійного та променевого компонентів, що
слід розглядати як важливу ланку патогенезу комбінованих радіаційних уражень. Experimental researches of reperfusion syndrom, combined with the influence of ionizing radiation, were carried out on white rats of a «Wistar»line, weight 180-200, revealed increase of intensity of lipid
peroxidation on a background of decrease of activity of antioxidants. It is considered to be an important part
of pathogenesis of the combined radiation injuries.