К вопросу о полипозе носа - Завадский, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Автор вивчив цитологічний склад препаратів-відбитків і зрізів оперативно вилучених поліпів у
100 хворих. У цитологічних картинах переважали клітки миготливого епітелію, що перебувають у
високому ступені дегенерації. Підвищений зміст єозинофілів спостерігався у хворих поліпозом носу,
який поєднувався із бронхіальною астмою. На підставі проведених досліджень автор дійшов висновку,
що в багатофакторних причинах розвитку поліпоза носу значну роль відіграють гравітаційні сили,
пов’язані з вертикальним положенням голови людини. The author has studied the cytological content of print preparations and slices of polyps operatively
removed in 100 patients. The cytological samples show a dominance of ciliated epithelium cells that were
highly degenerated. An increased amount of eosinophils is revealed in patients that have nasal polyposis
along with bronchial asthma. Basing on the research results, the author concludes that in multifactorial
polyposis development the gravity due to the vertical posture of human head plays a significant role.