Значение раннего энтерального питания у хирургических больных - Каракурсаков, Н.Э. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проаналізовано результати лікування 18 хворих, прооперованих з приводу
гострогодеструктивного холециститу. У 8 хворих у комплексному лікуванні застосували додаткову
нутріційну підтримку. В якості компонента раннього ентерального харчування використовували
препарат «OsmeralBSInstant».Клінічні спостереження показали скорочення термінів нормалізації
перистальтики кишечника, лабораторно виявлена нормалізація показників білкового обміну. Отримані
результати підтверджують ефективність застосування раннього ентерального харчування у
комплексному лікуванні гострого деструктивного холециститу і профілактиці його ускладнень. The results of treatment of 18 patients operated for acute destructive cholecystitishave been analyzed.
In 8 patients, anadditional nutritional supporthas been applied. As a component of early enteral nutrition, the
preparation «Osmeral BS Instant» wasused.Clinical observations showed shortening of the bowel
movementnormalization period; laboratory inspection revealed normalization of protein metabolism. The results
confirm the efficacy of early enteral nutrition in treatment of acute destructive cholecystitis and prevention of
its complications.