Опыт клинического применения препарата монтелукаст у больных с сезонным аллергическим ринитом - Знаменская, Л.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчалася клінічна ефективність препарату монтелукаст у пацієнтів із сезонним алергічним ринітом в порівнянні з дезлоратадином. Під наглядом було 40 пацієнтів із сезонним алергічним ринітом у віцівід 18 до 50 років. Пацієнтам проводилася покрокова фармокотерапія в залежності від інтенсивності симптомів рінокон’юнктівіта, виражених в балах. Пацієнти були розділені на 2 групи: хворі I групи, 22пацієнта–приймали монтелукаст, пацієнти II групи – дезлоратадин. Оцінка ефективності лікування здійснювалась з урахуванням обсягу й інтенсивності фармакотерапії. Проведене дослідження дозволило зробити наступні висновки: застосування препарату монтелукаст при сезонному алергічному риніті призводить до швидкої регресії симптомів та поліпшенню самопочуття, застосування препарату монтелукаст зменшує потребу в додаткових антимедиаторних та протизапальних препаратах. We studied the clinical efficacy of montelukast in patients with seasonal allergic rhinitis compared with desloratadine. Under observation were 40 patients with seasonal allergic rhinitis aged 18 to 50 years. Patients underwent incremental pharmacotherapy depending on the symptoms of rhinoconjunctivitis, expressed in points. Patients were divided into 2 groups: group I – 22 persons receivedmontelukast, group II –the patients received desloratadine. The treatment effectiveness has beenevaluated in view of the volume and intensity of pharmacotherapy. The study has led to the following conclusions: the use of montelukastfor patients with seasonal allergic rhinitis causes rapid regression of symptoms and improvesoverall health;the use ofmontelukast reduces need for additional anti-modulators and anti-inflammatory drugs.