Динамика уровня провоспалительного цитокина IL-1β в индуцированной мокроте под влиянием различных схем лечения обострения хозл у лиц, перенесших туберкулёз легких - Иванова, Я.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У хворих із хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ), які перенесли туберкульоз
(ТВС) легень, вивчено вплив різних схем лікування на регіонарний (в індукованому мокротинні) рівень
прозапального цитокіну IL-1β. Доведено перевагу застосування комбінованого лікування загострення
ХОЗЛ з використанням в2-агоніста й антихолінергічного препарату (беродуал), а також доксофіліну
(аерофілін) з метою корекції регіонарного (ендобронхіального) дисбалансу цитокінового гомеостазу Influence of various schemes of treatment on regional (in induced sputum) level of proinflammatory
cytokine IL-1β in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) who have undergone pulmonary
tuberculosis (PT) has been investigated studied. Advantage of application of combined treatment of COPD
exacerbation with use of в2-agonist and anticholinergic preparation (berodual), and also doxofillin (aerofillin)
for the purpose of correction of regional (endobronchial) imbalance of cytokine homeostasis has been proved