Електрофізіологічні зміни при гіпертрофічній кардіоміопатії - Книшов, Г.В.; Лазоришинець, В.В.; Руденко, К.В.; Залевський, В.П.; Плиска, О.І. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
На основі електро- та ехокардіографічних методів досліджень було встановлено, що значну
роль у виникненні обструкції вихідного тракту лівого шлуночка і, відповідно, гемодинамічних порушеннях,
при розвитку обструкційної гіпертрофічної кардіоміопатії, відіграє запізніла активація верхівки лівого
шлуночка відносно гіпертрофованої зони міжшлуночкової перегородки. Просторові ж дослідження
проходження електричного збудження у цих хворих свідчать про потенційний позитивний ефект
електрокадіостимуляції при умові попереднього збудження верхівки лівого шлуночка відносно його
вихідного тракту. On the basis of electro- and echocardiographic methods of investigation it has been found that a
significant role in causing obstruction of the outflow tract of the left ventricle and, accordingly, hemodynamic
disturbances in the development of obstructive hypertrophic cardiomyopathy, is played by delayed activation
of the left ventricular apex with respect to the hypertrophic zone of the interventricular septum. A spatial
research of electrical excitation in the patients suggests a potentially positive effect of pacing with the prior
excitation of the left ventricular apex relative to the outflow tract.