Сравнительная оценка действия L-лизина эсцинат и контрикала на реактивность сосудов и активность NO-синтетазы в головном мозге при общей вибрации - Белякова, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У хронічних експериментах на неркатизованих кроликах з імплантованими в кору великих півкуль, таламус і гіпоталамус електродами методом водневого кліренсу встановлено, що загальна широкосмугова вібрація викликає уповільнення мозкового кровотоку (КТ), пригнічення реакцій судин на інгаляцію СО₂ (КрСО₂) і О₂ (КрО₂). L-лізину есцинат перешкоджає зміні кровотоку в гіпоталамусі, викликає зростання в корі і незначне зниження в таламусі. L-лізину есцинат викликав невелике пригнічення вазодилататорної реактивності в таламусі та в корі, в інших структурах КрСО₂ суттєво не змінювався, впливу на КрО₂ не виявлено. Контрикал перешкоджав пригніченню вазоконстрикторної реактивності в середньому наполовину. В гострих експериментах на ненаркотизованих кроликах вивчено дію L-лізину есцинат та контрикала на зміну активності NO-синтетази. L-лізину есцинат та контрикал не тільки представляють інтерес для подальшого вивчення в якості засобів профілактики цереброваскулярних порушень, викликаних загальною вібрацією, але і мають в цьому напрямку перспективи практичного застосування. Chronic experiments on conscious rabbits with needle-shaped platinum electrodes implanted into the brain cortex, thalamus and hypothalamus have been made. It has been established by hydrogen clearance method that broadband vibration causes oppression of reactivity of vessels on inhalation of СО₂ and О₂. Сontrykal prevents inhibition of vasoconstrictive reactivity in hypothalamus and completely eliminates hypoxia in the brain cortex. L-lysine aescinat caused small oppression of vazodilative reactivity in the thalamus and in the cortex. On the average, Сontrykal decreased oppression of vazokonstriktive reactivity by half. In acute experiments with conscious rabbits, L-lysine aescinat and Сontrykal effect on the change of activity of NO synthetase has been studied. L-lysine aescinat and Сontrykal are interesting for a further study as drugs for prophylaxis of cerebrovasсular disorders caused by the whole body vibration and as drugs for treatment of vibration disease.