Частота зубочелюстных аномалий у детей с заболеваниями щитовидной железы - Колесник, К.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі вивчена поширеність зубощелепних аномалій у 299 дітей та підлітків з захворюваннями щитоподібної залози (дифузний зоб 1-3 ступеня, аутоімуний тиреоідит, вроджений гіпотиреоз). Найчастіше аномалії та деформації зубощелепної системи діагностувались у дітей з вродженим гіпотиреозом – у віці 6-7 літ – 90,6%, у віці 12 літ-93,5%, у віці 15 літ - 90,33%. The frequency of malocclusion of 299 children and teens with thyroid diseases (diffuse goiter 1-3 degree, аutoimmune thyroiditis, congenital hypothyroidism) was investigated at this work. The most frequently malocclusion were diagnosed at children with congenital hypothyroidism – at age 6-7 years - 90,6%, at 12 years - 93,5%, at 15 years - 90,33%.