Клинико-иммунологические сопоставления у ВИЧ-позитивных больных себорейным дерматитом - Борисенко, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлено особливостіклінічних ознакдерматомікозів у 108 ВІЛ-позитивних хворих, залежно
від стадійинфекційногопроцессу та ВЕАРТ. Відокремлено особливості перебігу мікозів залежно від
стадії ВІЛ/СНІДу. Встановлено поєднання різних клінічних форм мікозів, поширеність процесу, тривалий
рецидивуючий перебіг, частіше поєднання дерматомікозів з кандидозом слизових оболонек, що
обгрунтовувало вибір антимікотичної терапії. Доведено доцільність застосування та приведена
ефективність комплексної терапії поверхневих мікозів у ВІЛ-позитивних хворих із системним
антимікотичним препаратом з резорбуючею дією (ітраконазол). The peculiarities of clinics and treatment of dermatomycosis in 108 HIV-positive patients with different
stage of infection and HAART are presented. Combinations of different clinic forms of superficial
dermatomycosis and combination of dermatomycosis with mucosal candidosis tend to be common. The clinical
features may affect the choice of antifungal therapy. The experience of using the systemic antimycotic drugs
(Itraconazol) is described.