Значение мезенхимы в органах с гетерогенной закладкой тканевых компонентов - Лугин, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
На матеріалі плодів і молодих статевонезрілих щурів з використанням комплексу сучасних методів, головним з яких, став метод культивування тканин в дифузійних камерах з миллипоровыми фільтрами було вивчено регіональне диференціювання мезенхіми виділеної з області закладки передміхурової залози і сем’яніх пухирців з подальшою трансплантацією ізольованих графтів в перитонеальну порожнину молодим щурам. Проведено порівняння результатів дослідження провизорності мезенхіми порівняльно-філогенетичним методом аналізу морфогенезів передміхурової залози і сем’яніх пухирців і методом культивування ембріональних тканин в дифузійних камерах. Встановлено, що метод культивування мезенхіми в дифузійних камерах виявляє гетерогенність графтів мезенхіми, узятих з різних ділянок довкола уретри, що дозволяє судити про неоднорідність провізорної тканини при регіональному моделюванні органів протягом морфогенезів. The studies used the rat’s fetus and young rats for examination the regional differentiation of mesenchyme which was dissected from prostatic and seminal vesicles area and embedded into diffusion chamber with continuous cultivation in vivo. Methodological aspects of the problem based on comparison between the philogenetic analytical method and experimental cultivation of mesenchymic grafts in diffusion chamber. Fixed, that, for identification of heterogeneity mesenchyme, and its role in regional modeling of organic structures more exactly have been shown by the method of cultivation of mesenchymic grafts in diffusion chamber.The researches have shown a modeling role of the mesenchyme in morphogenesis of organs with heterogeneous rudiments of tissue components