Нарушения локальной гемодинамики у больных хроническим парапроктитом - Макаров, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Хронічний парапроктит – це хронічний запальний процес в клітковині, розташованій навколо
прямої кишки. Широкий спектр діагностичних заходів не забезпечує задовільні результати лікування
захворювання. Кількість рецидивів захворювання складає до 14%. У пацієнтів з хронічним
парапроктитом I ступені складності не відзначається зміни мікроциркуляції в порівнянні з контрольною
групою. У слизово-підслизовому шарі анального каналу при хронічному геморої II-IV стадії відзначається
посилення кровотоку. Chronic paraproctitis is a chronic inflammatory process in the cellulose near to the rectum. A wide range
of diagnostic actions does not provide satisfactory results in treating the disease. The number of the disease
recurrences makes to 14%. In patients with chronic paraproctitis of the first-degree complexity no microcirculation
change is observed as compared to the control group. In mucous and submucous layers of the anal canal at
chronic hemorrhoids of the II-IV stage, an increase of blood flow is observed.