Цитогенетические изменения эпителия ротовой полости у женщин в возрастном аспекте - Прохорова, Н.С.; Демиденко, Л.А.; Бисюк, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Нами було обстежено 48 жінок у різні періоди постембріонального розвитку (від 18 до 65 років)
для вивчення змін процентного вмісту хроматин-позитивних ядер. Встановлено, що у віці 18-45 років
кількість статевого хроматину коливалася в інтервалах 22%-43%, а у жінок 56-65 років тільця Бара
містили лише 15%-29% ядер клітин букального епітелію. Виявлена закономірність обумовлена, на наш
погляд, змінами функціонального стану організму жінок старше 45 років, пов’язаними з початком
клімактеричного періоду. При цьому кількість статевих гормонів в крові зменшується, що потребує
підвищення активності генів і деспіралізаціі Х-статевих хромосом. We have examined 48 women in different periods of post-embryonic development (18 to 65 years) to
establish changes in the percentage of chromatin-positive nuclei. At the age of 18-45 years, the number of sex
chromatin varied within the range of 22% -43%; for 56-to-65-year-old women, the Barr bodies contained as
little as 15% to 29% of the nuclei of buccal epithelium cells. In our opinion, the revealed pattern is due to
changes in the functional state of women older than 45 years that areassociated with the onset of menopause.
Here, we observe reduction of the number of sex hormones in the blood, which requires an increase in the
activity of genes and uncoiling of the X sex chromosome.