Нарушения локальной гемодинамики у больных хроническим парапроктитом - Макаров, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Хронічний парапроктит – це хронічний запальний процес в клітковині, розташованій навколо прямої кишки. Широкий спектр діагностичних заходів не забезпечує задовільні результати лікування захворювання. Кількість рецидивів захворювання складає до 14%. У пацієнтів з хронічним парапроктитом I ступені складності не відзначається зміни мікроциркуляції в порівнянні з контрольною групою. У слизово-підслизовому шарі анального каналу при хронічному геморої II-IV стадії відзначається посилення кровотоку. Chronic paraproctitis is a chronic inflammatory process in the cellulose near to the rectum. A wide range of diagnostic actions does not provide satisfactory results in treating the disease. The number of the disease recurrences makes to 14%. In patients with chronic paraproctitis of the first-degree complexity no microcirculation change is observed as compared to the control group. In mucous and submucous layers of the anal canal at chronic hemorrhoids of the II-IV stage, an increase of blood flow is observed.