Уровень IL-8 и адипонектина в системном кровотоке у больных с гнойно-деструктивными формами хронических неспецифических заболеваний легких в зависимости от индекса массы тела - Миндрул, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У хворих з гнійно-деструктивними формами ХНЗЛвивченосистемний рівень (адипо)цитокінів
та установлено, що постійноюлабораторною ознакоюперебігузахворювань у осібчоловічої статі
єпідвищення системного рівня антизапального цитокінуадипонектину в плазмі крові (більше, ніж в два
рази в порівняннізгрупою здорових осіб), а також сироваткового рівня прозапального цитокіну IL-8.
Перебіггнійно-деструктивних форм ХНЗЛ при ожирінні характеризується глибоким порушенням
адипоцитокінового гомеостазу – зниженням, в порівнянніз подібними хворимизнормальним BMI,
рівняадипонектину в плазмі крові, а також статистично значимим підвищенням рівня прозапального
цитокіну IL-8. The systemic level of (adipo)cytokines in patients with purulent-destructive forms of CNSPD has been
studied.It has been established that in men increase of the systemic level of anti-inflammatory
cytokineadiponectine in blood plasma (above the twofold value as compared to healthy persons) is a constant
laboratory sign of the disease flow, together with the level of pro-inflammatory cytokines IL-8in serum. The
flow of purulent-destructive form of CNSPD at obesity is characterized by deep disturbance of adipocytokine
homeostasis – namely,by adiponectine level reduction in blood plasma as comparedto patients with normal
BMI,along with statistically significant increase of theIL-8 level.