Морфофункциональные изменения в тимусе крыс зрелого возраста при повторяющемся воздействии гипергравитации и на фоне применения глутаргина - Мороз, Г.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
За допомогою світлової і електронної мікроскопії вивчені морфофункціональні зміни в тимусі
щурів-самців лінії Вістар зрілого віку, яких щодня впродовж 10 днів піддавали 10-хвилинній дії
гіпергравітації (9 g). Виявлені морфофункціональні перетворення, що характеризуються накладенням
процесів акцидентальної інволюції та мікроциркуляторних порушень, викликаних систематичною дією
гравітаційних перевантажень, на вікові зміни. Застосування глутаргіну як адаптогену сприяє розвитку
менш виражених циркуляторних розладів та інволютивних змін, що забезпечує підвищення
адаптаційного потенціалу тимуса. Mature male Wistar rats were exposed to hypergravity (9 g, 10 minutes, daily, 10 times). Morphology of
thymus was investigated by light and transmission electron microscopy. Clashing of accidental involution and
disturbances of microcirculation, caused by systematic hypergravity, with age-related changes were revealed.
Use of glutargin as an adaptogen helps in development less marked circulatory and involutive alterations.
Glutargin increases adaptive potential of thymus.