Особенности морфометрических параметров диска зрительного нерва у больных сахарным диабетом Iтипа, страдающих диабетической ретинопатией - Науменко, В.А.; Крыжова, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Досліджені морфометричні показники диска зорового нерва у хворих на цукровий діабет Iтипу з
діабетичною ретинопатією. Під спостереженням перебувало 57хворих на цукровий діабет Iтипу
(99очей). При аналізі середніх значень морфометричних показників диска зорового нерва виявлено
статистично достовірне зниження всіх досліджуваних показників диска зорового нерва у
препроліферативній стадії діабетичної ретинопатії в порівнянні з непроліферативною стадією. У
проліферативній стадії діабетичної ретинопатії виявлено статистично достовірне збільшення всіх
досліджуваних морфометричних показників диска зорового нерва в порівнянні із препроліферативной
стадією. Особливо зміни виражені для показника площі поперечного переріза нервових волокон по
краю диска (р=0,04). We have examined the morphometric parameters of the optic nerve in patients with type I diabetes and
diabetic retinopathy.We have observed 57 patients with type I diabetes (99 eyes). The analysis of the mean
values of morphometric parameters of the optic nerve revealed statistically significant reduction of all test
parameters of the optic nerve in the preproliferative stage of diabetic retinopathy as compared tothe
nonproliferative stage.In the proliferative stage of diabetic retinopathy, a statistically significant increase in all
the morphometric parameters of the optic disc under investigation was observed as compared to the
preproliferative stage. We have established especially pronounced changes of the cross-section area of the
nerve fibers on the optic diskborder (p = 0.04).