Иммунная система у больных бронхиальной астмой при использовании лечебных физических факторов на этапе медицинской реабилитации - Рева, В.Г.; Савченко, В.М.; Ковальчук, С.И.; Шатров, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У 310 хворих на бронхіальну астму (БА) вивчено вплив на імунітет лікувальних фізичних факторів
на курортному етапі медичної реабілітації. Встановлено, що стандартне лікарське і курортне лікування
не усуває виявлені порушення системного імунітету (зниження загального вмісту Т-лімфоцитів, Т-
хелперів і цитотоксичних Т-лімфоцитів, підвищення вмісту В-лімфоцитів, зниження рівнів IgA та IgM,
підвищення рівнів IgG і циркулюючих імунних комплексів). У всіх випадках окремого використання
гіпоксично-гіперкапнічної стимуляції (ГГС), ампліпульстерапії (АПТ), дециметрохвильової терапії (ДМХТ),
електростимуляції дихання (ЕСД), внутрішньовенного лазерного опромінення крові (ВЛОК) настало
зменшення дисімуноглобулінемії, більш виражене при використанні ГГС. При комбінованому
застосуванні фізіотерапевтичних чинників з ГГС у хворих на БА крім зменшення у всіх випадках
дисімуноглобулінемії виявилось зниження активності В-ланки імунітету (ГГС+ДМХТ, ГГС+ЕСД і
ГГС+ВЛОК), зменшення загального Т-клітинного імунодефіциту та підвищення контролюючої ролі
цитотоксичних Т-лімфоцитів (ГГС+ДМХТ і ГГС+ВЛОК). Найбільш істотні сприятливі зрушення по
більшості показників імунітету у хворих на БА були досягнуті при комбінованому застосуванні ГГС+ДМХТ
і ГГС+ВЛОК. The influence of the therapeutic physical factors on the immune system at the resort stage of the
medical rehabilitation has been studied in 310 patients with bronchial asthma (BA). It has been establishedthat
the standardmedical and resort treatment do not remove the discovered violations of the systemic immunity (a
decrease in the content of CD3+, CD4+ and CD8+, an increasein the content of CD20+, a decrease in the
content of IgA and IgM, IgG, and an increase in the levels of circulating immune complexes). In all the cases of
individual use of hypoxic-hypercapnic stimulation (HHS), amplipulse therapy (APT), decimeterwave therapy
(DMWT), electrical stimulation of breathing (ESB), internal laser irradiation of blood (ILIB)disimmunoglobulinemia
decreased more expressively on application ofHHS. Oncombined application of physiotherapeutic factors
andHHS in patients with asthma, along with a decrease of disimmunoglobulinemia,in all the cases a decrease
of the activity of B-link immunity (HHS+DMWT, HHS+ESB, HHS+ILIB and HHS), a decrease of T-cellullar
immunodeficiency and anincrease of the controlled role of CD8+ (HHS+DMWT and HHS+ILIB) has been
istablished. The most significant favourable changes ofmost of the immunity parameters in patients with
asthma have been achievedon combined application of HHS+DMWT and HHS+ILIB.