Кариесогенная ситуация и биохимические показатели ротовой жидкости у больных хроническим панкреатитом - Романенко, И.Г.; Лукенберг, В.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчено показники стану гігієни порожнини рота та результаті біохімічних досліджень ротової рідини у хворих на хронічний панкреатит. Проведені дослідження показали низький рівень гігієни порожнини рота (індекс Гріна-Вермілліона 2,0±0,09, індекс Федорова-Володкіної 2,4±0,11), високу інтенсівність карієсу (КПУ – 16 ±0,75), що свідчить про необхідність індивідуального підходу до призначення карієспрофілактичних заходів пацієнтам з множинним карієсом. У ротовій рідини хворих на ХП виявлена активація процесів ПОЛ (ріст активності МДА), пригнічення компонентів АОЗ (зниження активності ферменту каталази), різноспрямовані зрушення: підвищення концентрації уреази й еластази, зниження рівня лізоциму і вмісту кальцію і фосфору, що може свідчити про активність запального процесу в порожнини рота і необхідність етіопатогенетично спрямованої медикаментозної корекції у даної категорії хворих. The indices of oral hygiene state and results of biochemical examinations of oral liquid in patients with chronic pancreatitis have been studied. The examinations have shown low level of oral hygiene (Green-Vermillion index is 2.0± , Fiedorova-Volodkina index is 2.4±), high caries intensity ( CFE/cf is 16 ±), that is the evidence of necessary individual approach to prescription of caries-preventive measures for patients with multiple caries. Activation of lipid peroxidation processes (growth of malonic dialdehyde activity) in the oral cavity of patients with chronic pancreatitis, as well as inhibition of the components of antioxidant defense (reduction of activity of catalase enzyme) and multidirectional changes have been found: an increase of the urease and elastase concentration, a reduction of the lysozyme level and calcium and phosphorus content that can be the evidence of an inflammatory process in the oral cavity and hence the necessity of etiopathogenetically directed drug correction within this category of patients.