Цитохимические нарушения лейкоцитов периферической крови при побочных реакциях на противотуберкулезные препараты - Чернышов, В.Н.; Гришин, М.Н.; Зайцев, Ю.А.; Хрипунов, А.И.; Ивашковский, В.А.; Корчагина, Е.О.; Аухадиев, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В процесі хіміотерапії у хворих деструктивним туберкульозом з вираженими цито-
морфологічними та функціональними порушеннями лейкоцитів периферичної крові у 40,8% випадків
розвинулися побічні реакції на протитуберкульозні препарати, переважно токсичного і токсико-
алергічного характеру – в 86,2% випадків. У хворих з нормальними та помірними цито-морфологічними
і функціональними порушеннями побічні реакції реєструвалися, відповідно, в 10,3% і 13,9% випадків,
переважно алергічного характеру. Цитохімічні дослідження клітин периферичної крові у даної групи
пацієнтів виявили певні закономірності: для токсичних і токсико-алергічних побічних реакцій характерна
виражена депресія активності, як мітохондріальних, так і цитозольних ферментів, а для алергічних–
тільки підвищення активності цитозольних ферментів. In the course of chemotherapy, in patients with severe destructive tuberculosis cyto-morphological and
functional disorders of the peripheral blood leukocytes adverse reactions to anti-TB drugsdevelopedin 40.8%
of cases, being mainly toxic and toxic-allergic in 86.2% of cases. In patients with normal and moderate cytomorphological
and functional disorders, adverse reactions were recorded, respectively, in 10.3% and 13.9%
of cases, mainly of allergic nature. A cytochemical study of the peripheral blood cells in this group of patients
showed a definite pattern: for toxic and toxic-allergic adverse reactions, major depression activityof both
mitochondrial and cytosolic enzymeswas characteristic, for allergic ones, only an increase in the activity of
cytosolic enzymeswas observed.