Удосконалений алгоритм обчислень доплерівського лага - Барась, С.Т.; Онищук, О.В. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2012)
Запропонована процедура обчислень для визначення значень складових вектора швидкості судна з
одночасним введенням поправок на кути відхилень системи променів характеристик спрямованості.
Особливість полягає у тому, що кути визначаються власне доплерівським лагом з використанням отриманих
доплерівських зсувів у кожному циклі випромінювання-прийому. У статті наведені розрахункові залежності та
обґрунтування доцільності таких обчислювальних процедур. Предложена процедура вычислений для определения значений составляющих вектора
скорости судна с одновременным введением поправок на углы отклонений системы лучей
характеристик направленности. Особенность состоит в том, что углы определяются собственно
доплеровским лагом с использованием полученных доплеровских сдвигов в каждом цикле
излучения-приема. В статье приведены расчетные зависимости и обоснование целесообразности
таких вычислительных процедур. The proposed procedure of calculations to determine the values of the components of the velocity
vector of the ship while the introduction of amendments to the angle deviations of the rays directional
characteristics. The peculiarity lies in the fact that the angles determined actual Doppler lag obtained using
Doppler shifts in each cycle emission-reception. This article presents the calculated dependence and rationale
of such computational procedures.