Українсько-польські відносини на зламі тисячоліть: становлення, етапи, проблеми - Киридон, А.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
На базі порівняльно-історичного та проблемно-хронологічного підходів
виокремлено п’ять періодів українсько-польських відносин у 1990-2008 рр.,
розкрито їх зміст і вузлові проблеми. У перспективі увага має бути
приділена створенню газового консорціуму та спільній участі в
енергетичних проектах. Необхідно позбутися поверховості й
асиметричності у торговельно-економічних і науково-технічних відно
синах та політичному співробітництві на всіх рівнях між Україною і
Республікою Польща. На базе сравнительно-исторического и проблемно-хронологического
подходов выделено пять периодов украинско-польских отношений в 1990-
2008 гг., раскрыто их содержание и узловые проблемы. В перспективе
внимание должно быть уделено созданию газового консорциума и общему
участию в энергетических проектах. Необходимо освободиться от
поверхностности и асимметричности в торгово-экономических и научно
технических отношениях и политическом сотрудничестве на всех уров
нях между Украиной и Республикой Польша. Based upon the comparative-historical and problem-chronological
approaches there has been separated five periods of Ukrainian-Polish relations in
w1990-2008. The context and key problems of each period have been described.
In future special attention should be drawn to creation of gas consortium and
common participation in energetic projects. It is necessary to get rid of
superficiality and asymmetry in many spheres such as trading economical and
scientific-technical as well as political cooperation on all levels between Ukraine
and Poland.