Розробка комплексної технології з’єднання прецизійних деталей з лейкосапфіру у конструкційні вузли оптико-електронних приладів - Венгер, Є.Ф.; Пекар, Я.М.; Локшин, М.М.; Маслов, В.П.; Родічев, Ю.М.; Блецкан, Д.І. (Національна Академія наук України, 2007)
Однією з причин, які гальмують застосування лейкосапфіру, є відсутність комплексних
технологічних рішень з'єднання деталей, що забезпечують надійність прецизійних вузлів приладів. Комплексними дослідженнями методів з'єднання доведено, що попереднє нанесення вакуумного покриття поліпшує адгезію клеїв. Запропоновано клейові та безклейові методи з'єднання прецизійних вузлів, які працюють у широкому діапазоні температур. Вперше запропоновано композитні
структури типу ілюмінатора "скло–сапфір". Показано ефективність їх застосування для підвищення стійкості ілюмінаторів до впливу пилу і збільшення твердості та міцності всієї конструкції. Результати даних досліджень можуть бути поширені на прецизійні вузли оптико$електронних приладів з інших матеріалів, які працюють в екстремальних умовах. Одной из причин, которые тормозят применение лейкосапфира, является отсутствие
комплексных технологических решений по соединению деталей, обеспечивающих надежность прецизионных узлов приборов. Комплексными исследованиями методов соединения доведено, что предварительное нанесение вакуумного покрытия улучшает адгезию клеев. Предложены клеевые и бесклеевые методы соединения прецизионных узлов, которые работают в широком диапазоне температур.
Впервые предложены композитные структуры типа иллюминатора "стекло–сапфир". Показана эффективность их применения для повышения стойкости иллюминаторов к влиянию пыли и увеличение твердости и прочности. Результаты данных исследований могут быть распространены на прецизионные узлы оптикоэлектронных приборов из других материалов, которые работают в экстремальных условиях. Lack of all-inclusive technological decisions of joining of details, which provide reliability of devices' precision-built units, is one of the problems which put a brake on sapphire application. It is proved by comprehensive researches of the methods of joining that a preliminary vacuum coating improves an adhesion of glues. We offer methods with using of glues and without it for joining of precision devices' components, which work in a wide range of temperatures. For the first time we offer composite structures like illuminator "glass-sapphire" type. The efficiency of their using for the increasing of illuminators' resistance to dust influence and for the increasing of their hardness and durability is shown. Results of given researches can be propagated on the joining of precision units in the optoelectronic devices from other materials, which work in extreme conditions.