Петрогеохімічні особливості рідкісноземельно-торій-уранових пегматитів центральної частини Українського щита і проблеми їх генезису - Сьомка, В.О.; Іванов, Б.Н.; Пономаренко, О.М.; Бондаренко, С.М.; Щербак, Д.М. (Мінералогічний журнал, 2008)
TR-Th-U пегматити центральної частини Українського щита належать до одного формаційного типу
незалежно від приналежності їх до різних геологічних комплексів: грануліто-гнейсового (Побузький
район), апогранулітового (Північна площа) і амфіболіто-гнейсового (Шевченківсько-Березівський вал
гранітизації (лінійно-витягнуті гранітоїдні утворення)). Характер TR-Th-U зруденіння та його поширення залежать: від віку та хімічного складу апліт-пегматоїдних гранітів, первинно спеціалізованих на
U і Th, та ступеня їх еродованості; від літологічного складу вмісних порід; структурно-тектонічних
чинників формування зруденіння. TR-Th-U пегматиты центральной части Украинского щита относятся к одному формационному типу независимо от принадлежности их к разным геологическим комплексам: гранулит-гнейсовому (Побужский район), апогранулитовому (Северная площадь) и амфиболит-гнейсовому (Шевченковско-Березовский вал гранитизации (линейно-вытянутые гранитные образования). Характер TR-Th-U
оруденения и его распространение зависят от возраста и химического состава аплит-пегматоидных
гранитов, первично специализированных на U и Th, и степени их эродированности; литологического
состава вмещающих пород; от структурно-тектонических факторов формирования оруденения. TR-Th-U pegmatites of the central part of the Ukrainian Shield belong to one formation type
independent of their belonging to different geological complexes оf granulite-gneissic (the Bug area),
apogranulite (Northern area), and amphibolite-gneissic (Shevchenko-Bereziv granitization ridge (linearly
elongated granitoid formations)). The character of TR-Th-U mineralization and its spreading depend on the
age and chemical composition of aplite-pegmatoid granites, initially specialized in U and Th, and the degree
of their erosion; they also depend of lithologic composition of the inclusive rocks; on structure-tectonic
factors of mineralization formation.