Нова шкала геологічного часу і межа архей протерозой на Українському щиті (про еволюцію поглядів на періодизацію докембрію) - Єсипчук, К.Ю. (Мінералогічний журнал, 2008)
Пропонується нова шкала геологічного часу для докембрію, яка базується не тільки на геологічних
(тектонічних, структурно-петрологічних, літолого-стратиграфічних) та ізотопно-геохронологічних
критеріях, а й на космо-хронометричних факторах — ритмічності геологічних процесів, зумовленій
обертанням Сонячної системи довкола центру Галактики. Згідно з цією шкалою тривалість глобальних
стратиграфічних підрозділів (ер) змінюється в межах 400-540 млн рр.: тривалість архейських ер 400-450, протерозойських — 450-510, а фанерозою — 540 млн рр., збільшення повязується з розширенням Землі та Космосу. За опорні точки відліку в цій системі прийняті межі докембрій — фанерозой (540
млн рр.) та архей — протерозой (2500 млн рр.). Наведено обґрунтування границі архей — протерозой
на Українському щиті. Предлагается новая шкала геологического времени для докембрия, которая базируется не
только на геологических (тектонических, структурно-петрологических, литолого-стратиграфических) и
изотопно-геохронологических критериях, а и на космо-хронометрических факторах — ритмичности
геологических процессов, обусловленной вращением Солнечной системы вокруг центра Галактики. В
этой шкале длительность глобальных стратиграфических подразделений (эр) меняется в пределах 400-540 млн лет: длительность архейских эр — 400-450, протерозойских — 450-510, а фанерозоя — 540 млн
лет; увеличение связывается с расширением Земли и Космоса. В качестве опорных точек отсчета в этой
системе приняты границы докембрий — фанерозой (540 млн лет) и архей — протерозой (2500 млн лет).
Приведено обоснование границы архей — протерозой на Украинском щите. A new scale of geological time for Precambrian is proposed. It is based not only on geological
(tectonic, structural-petrological, litho-stratigraphic) and isotopicgeochronological criteria, but also on spacechronometrical
factors — the rhythmicity of geological processes, determined by the solar system rotation
around the centre of the Galaxy. The time of the global stratigraphic subdivisions (eras) changes in this scale
within 400-500 million years: the duration of Archean eras — 400-450, Proterozoic — 450-510 and
Phanerozoic — 540 million years; the increase is connected with the expansion of the Earth and Space. The
borders Precambrian — Phanerozoic (540 Ma) and Archean — Proterozoic (2500 Ma) are taken as the
reference points. Substantiation of the Archean Proterozoic boundary in the Ukrainian Shield is presented.