Четыре основные тенденции мирового развития в сфере НИОКР - Старокадомський, Д.Л.; Малышев, А.В. (Національна Академія наук України, 2007)
Показано, что на фоне глобализации и либерализации мировой экономики сфера НИОКР
претерпевает ряд изменений. Эти изменения сведены в четыре категории; приведены причины и примеры их проявления в сфере НИОКР. Предложена качественная оценка уровня научно технического
прогресса в ключевых отраслях мировой экономики. Показано, що на тлі глобалізації й лібералізації світової економіки сфера НДДКР перетерплює ряд змін. Ці зміни зведені в чотири категорії; наведені причини й приклади їхнього прояву в
сфері НДДКР. Запропонована якісна оцінка рівня науково-технічного прогресу в ключових галузях
світової економіки. It is shown that R&D undergoes changes against the background of globalization and liberalization of world economy. These changes has been come to four categories. Reasons and examples of their manifestation at R&D are given. Qualitative assessment of scientific and technological progress in key branches of world economy is proposed.