Petrological and Geochronological Peculiarities of Novoukrainka Massif Rocks and Age Problem of Uranium Mineralization of the Kirovograd Megablock of the Ukrainian Shield - Cuney, M.; Shcherbak, M.Р.; Emetz, A.V.; Petrychenko, K.V.; Sinelu, S. (Мінералогічний журнал, 2008)
Basing on the new and published data of isotopic dating, the ages of the rock complexes of the Novoukrainka granite massif (the Ukrainian Shield) and uranium mineralization in albitites with the complexes of the host rocks were compared. A sequence of the geologic events in the Ingul megablock of the Ukrainian Shield is marked: formation of the Kirovograd (2025–2060 mln. y. ago) and Novoukrainka (2025–2040 mln. y. ago) magmatic complexes — formation of the uranium deposits (~ 1800 mln. y. ago, but the age should be precised) — Korsun-Novomyrgorod magmatic complex (1730–1760 mln. y. ago). The Novoukrainka massif is presented by differentiated magma of the magmatic melt originated from the upper crust material. На основі нових та узагальнених літературних даних про ізотопне датування проведено
вікові порівняння породних комплексів Новоукраїнського гранітного масиву та уранового зруденіння
в альбітитах з комплексами вмісних порід. Визначено таку послідовність геологічних подій в
Інгульському мегаблоці Українського щита: становлення кіровоградського (2025–2060 млн рр. тому)
та новоукраїнського (2025–2040 млн рр. тому) магматичних комплексів — формування уранових
родовищ (~ 1800 млн рр. тому, вік потребує уточнення) — корсунь-новомиргородський магматичний
комплекс (1730–1760 млн рр. тому). Зроблено припущення, що Новоукраїнський масив представлений
диференціатами єдиного магматичного розплаву, що утворився за рахунок плавлення верхньокорового
матеріалу. На основании новых и обобщенных литературных данных по изотопному датированию
осуществлено возрастное сравнение породных комплексов Новоукраинского гранитного массива и
уранового оруденения в альбититах с комплексами вмещающих пород. Установлена такая последовательность геологических событий в Ингульском мегаблоке Украинского щита: становление кировоградского (2025–2060 млн лет назад) и новоукраинского (2025–2040 млн лет назад) магматических
комплексов — формирование урановых месторождений (~ 1800 млн лет назад, возраст должен быть
уточнен) — корсунь-новомиргородский магматический комплекс (1730–1760 млн лет назад). Высказано
предположение, что Новоукраинский массив представлен дифференциатами единого магматического
расплава, образовавшегося вследствие плавления верхнекорового материала.