Петрологія долеритів Томашгородської групи дайок (Український щит) - Шумлянський, Л.В. (Мінералогічний журнал, 2008)
Розглянуто геологічну будову, речовинний склад та походження порід Томашгородської групи дайок. Зроблено висновки, що за своїм хімічним складом ці породи суттєво відрізняються від базитів осницького комплексу та наближаються до порід Прутівського інтрузиву. Геохімічні та ізотопно-геохімічні дані свідчать про походження вихідних розплавів Томашгородської групи дайок за рахунок значного (~ 30 %) плавлення деплетованої мантії. Формування вихідних розплавів пов’язане з процесами остаточної колізії і з’єднання Сарматії та Фенноскандії. Рассмотрены геологическое строение, состав и происхождение пород Томашгородской группы даек. Сделаны выводы, что по своему химическому составу эти породы существенно отличаются от базитов осницкого комплекса и приближаются к породам Прутовского интрузива. Геохимические и изотопно-геохимические данные свидетельствуют о происхождении исходных расплавов Томашгородской группы даек за счет значительного (~ 30 %) плавления деплетированной мантии. Формирование исходных расплавов связано с процессами окончательной коллизии и соединения Сарматии и Фенноскандии. The paper deals with geological structure, composition and origin of the Tomashgorod dyke swarm. It is concluded that due to their chemical composition the rocks of the Tomashgorod swarm differ significantly from mafic rocks of the Osnitsk complex and resemble the composition of the Prutivka dolerite intrusion. Geochemical data evidence for the origin of the initial melts due to significant (ca. 30 %) partial melting of the depleted mantle source. Formation of the initial melts was related to ultimate collision and docking of the Sarmatia and Fennoscandia segments of the East-European craton.