Типоморфизм парамагнитных центров в структуре кварца из уральского редкометалльного месторождения - Лютоев, В.П.; Силаев, В.И. (Мінералогічний журнал, 2008)
Исследованы спектры ЭПР важнейших примесных и вакансионных центров в кварце горных пород
и руд эталонного для активных континентальных окраин редкометалльного жильно-грейзенового
месторождения. Установлено, что состав и количество ионов, замещающих кремний, характер
распределения в кварце структурных примесей служат чувствительным индикатором условий
минералообразования. Досліджені спектри ЕПР найважливіших домішкових і вакансійних центрів у кварці гірських
порід і руд еталонного для активних континентальних околиць рідкіснометалевого жильно-грейзенового
родовища. Встановлено, що склад і кількість іонів, що заміщають кремній, характер розподілу в кварці
структурних домішок є чутливим індикатором умов мінералоутворення. The paper deals with EPR-spectra of the most important addition and vacancy centres in quartz
of mountain rocks and ores of rare-metal vein-greisen deposit being standard for active continental vicinities.
It has been established that the composition and number of ions which substitute silicon, the character of
distribution of structure additions in quartz is a sensitive indicator of mineral formation conditions.