Мінералогія у Національній академії наук України - Павлишин, В.І.; Платонов, О.М.; Брик, О.Б.; Возняк, Д.К.; Квасниця, В.М.; Курепін, В.О.; Мельников, В.С.; Міцюк, Б.М.; Семененко, В.П.; Таращан, А.М. (Мінералогічний журнал, 2008)
Статтю присвячено історії розвитку мінералогічних знань в Україні з часу створення у 1918 р. Української Академії наук. Стисло розглядаються основні досягнення вчених НАН України в різних областях цієї важливішої дисципліни з циклу наук про Землю — регіональній та генетичній мінералогії, кристалохімії та фізиці мінералів, кристаломорфології, біомінералогії, експериментальній, космічній та прикладній мінералогії тощо. Підкреслено внесок українських вчених у розвиток світової мінералогічної науки. Статья посвящена истории развития минералогических знаний с момента создания в 1918 г. Украинской Академии наук. Сжато рассматриваются основные достижения ученых НАН Украины в различных областях этой важнейшей дисциплины в цикле наук о Земле — региональной и генетической минералогии, кристаллохимии и физике минералов, кристалломорфологии, биоминералогии, экспериментальной, космической и прикладной минералогии и т. д. Подчеркивается вклад украинских ученых в развитие мировой минералогической науки. The paper is dedicated to the history of development of mineralogical knowledge in Ukraine sice the time of formaion of the Ukrainian Academy of Sciences in 1918. Main achievements of scientists from NAS of Ukraine in varions fields of mineralogy such as regional and genetic mineralogy, crystallochemistry and physics of minerals, crystallomorphology, biomineralogy, experimental, space and applied mineralogy are briefly discussed. Contribution of Ukrainian scientists to development of the world mineralogical science has been emphasized.