Петрологічні дослідження в Україні: досягнення останніх десятиліть та нагальні проблеми - Єсипчук, К.Ю.; Кривдік, С.Г. (Мінералогічний журнал, 2008)
Викладено основні досягнення за останні 30–35 років українських геологів, в першу чергу — наукових працівників ІГМР ім. М. П. Семененка НАН України в області петрології. Висвітлені такі проблеми: 1 — метаморфізм, співвідношення грануліто-гнейсових і граніт-зеленокам’яних терейнів; 2 — чарнокіти; 3 — гранітоутворення та гранітоїдні формації; 4 — анортозит-рапаківігранітна формація; 5 — лужні породи; 6 — коматиїти; 7 — санукітоїди; 8 — метасоматоз; 9 — породоутворювальні та акцесорні мінерали; 10 — формаційний аналіз, петрологія та стратиграфія докембрію; 11 — фанерозойський магматизм; 12 — магматизм морського та океанічного дна; 13 — деякі нагальні проблеми. Изложены основные достижения за последние 30–35 лет украинских геологов, в первую очередь — научных сотрудников ИГМР им. Н. П. Семененко НАН Украины в области петрологии. Освещены такие проблемы: 1 — метаморфизм, соотношение гранулито-гнейсовых и гранит-зеленокаменных террейнов; 2 — чарнокиты; 3 — гранитообразование и гранитоидные формации; 4 — анортозит-рапакивигранитная формация; 5 — щелочные породы; 6 — коматииты; 7 — санукитоиды; 8 — метасоматоз; 9 — породообразующие и акцессорные минералы; 10 — формационный анализ, петрология и стратиграфия докембрия; 11 — фанерозойский магматизм; 12 — магматизм морского и океанического дна; 13 — некоторые насущные проблемы. Main achievements of Ukrainian geologists for the recent 30–35 years have been stated. In the first place the scientific results of petrologists of M. P. Semenenko Institute of Geochemistry, Mineralogy and Ore Formation of NAS of Ukraine. The following problems have been elucidated: 1 — metamorphism; interrelation of granulite-gneissic and granite-greenstone terrains; 2 — charnokites; 3 — granite formation and granitoid formations; 4 — anorthosite-rapakivi-granite formation; 5 — alkaline rocks; 6 — komatiites; 7 — sanukitoids; 8 — metasomatosis; 9 — rock-forming and accessory minerals; 10 — formation analysis, petrology and Precambrian stratigraphy; 11 — Phanerozoic magmatism; 12 — magmatism of the sea and ocean bottom; 13 — some current problems.