Природа взаємодії бентоніту з полярними і неполярними органічними речовинами - Соботович, Е.В.; Задвернюк, Г.П.; Кадошніков, В.М.; Злобенко, Б.П.; Писанська, І.Р.; Федоренко, Ю.Г. (Мінералогічний журнал, 2008)
Розглянуто природу взаємодії бентоніту Черкаського родовища з водорозчинними поліакриламідами і неполярними вуглеводнями. Показано, що за концентрації полімеру у глині не більше 5 % адсорбція обмежується зовнішньою поверхнею кристалів. Катіонні поліакриламіди на поверхні монтморилоніту фіксуються головним чином за рахунок електровалентних сил, а неіоногенні та аніонні — водневих зв’язків. Переважно поглинання неполярних вуглеводнів глинами відбувається у мікропорах, а води — у макропорах. Внаслідок поглинання неполярних вуглеводнів глинами змінюється текстура і збільшується вологоємність останніх. Рассмотрена природа взаимодействия бентонита Черкасского месторождения с полиакриламидами. Показано, что при концентрации полимера в глине не более 5 % адсорбция полимера ограничивается внешней поверхностью кристаллов. Катионные полиакриламиды фиксируются на поверхности монтмориллонита главным образом за счет электровалентных сил, а неионогенные и анионные — водородных связей. Преимущественно поглощение неполярных углеводородов глинами происходит в микропорах, а воды — в макропорах. Вследствие поглощения неполярных углеводородов глинами изменяется текстура и увеличивается влагоемкость последних. The nature of Cherkassy deposit benthonite interaction with polyacrylamides is considered in the paper. It is shown that the polymer concentration in the clay being no more than 5 %, the polymer adsorption takes play only on the external surface, but polyacrylamide intercalation in the interlayer space of montmorillonite is not observed. Cationic polyacrylamides are fixed on montmorillonite surface, mainly at the expense of electrovalent forces, but nonionogenic and anionic polyacrylamides are fixed by hydrogen bonds. Nonpolar hydrocarbons adsorption by clays occurs, mainly in micropores, but water adsorption mainly takes place, in macropores. As a result of nonpolar hydrocarbons adsorption by clays their texture changes and their water-absorbing capacity increases.