Деякі мінералогічні та петрологічні особливості рудоносних (фосфор, титан) габроїдів анортозит-рапаківігранітних плутонів Українського щита - Кривдік, С.Г.; Дубина, О.В.; Гуравський, Т.В. (Мінералогічний журнал, 2008)
З анортозит-рапаківігранітними плутонами Українського щита (Коростенським і Корсунь-Новомиргородським)
генетично пов’язані рудоносні габроїди, до яких приурочені родовища титану і фосфору. Як граніт-сієнітовий
аналог таких плутонів розглядається Південно-Кальчицький масив (Приазов’я), в якому виявлено подібні рудні
габроїди (Володарське родовище). Виділено два головні типи рудних габроїдів: габро-троктоліти з ільменіт-апатитовою мінералізацією та норити з суттєво ільменітовою. Ці типи родовищ розмежовані просторово, але можуть
знаходитися також в межах одного плутону (Коростенського). Висловлено припущення про більш лужний характер вихідних розплавів для апатитоносних габроїдів, з якими часто асоціюють сієніти (Давидківське, Володарське, Стремигородське родовища). Розглянуто особливості хімічного складу породоутворювальних та рудних
мінералів (апатит, ільменіт, магнетит, піроксени, олівін, плагіоклаз). Показано, що ці мінерали за хімізмом суттєво відрізняються від таких у типових родовищах ільменіту та апатиту (Телнес, Грейдер, Сувалки). В українських
родовищах ці силікати більш залізисті, а ільменіт близький до стехіометричного з низьким вмістом MgO, Fe₂O₃,
Cr, V. Особливо високозалізистими виявилися мінерали у Володарському родовищі, а ільменіт — збагаченим на
Nb і Zr. Зроблено висновок про те, що розглянуті українські родовища титану та фосфору формувалися за більш
глибинних умов та пониженої фугітивності кисню, найбільш еродованим (5—10 км) з них є Володарське. С анортозит-рапакивигранитными плутонами Украинского щита (Коростенским и Корсунь-Новомиргородским) генетически связаны рудоносные габброиды, к которым приурочены месторождения титана и
фосфора. Как гранит-сиенитовый аналог таких плутонов рассматривается Южно-Кальчикcкий массив (Приазовье), в котором выявлены подобные рудные габброиды (Володарское месторождение). Выделено два главных
типа рудных габброидов: габбро-троктолиты с ильменит-апатитовой минерализацией и нориты с существенно
ильменитовой. Эти типы месторождений разграничены пространственно, но могут находиться также в пределах
одного плутона (Коростенского). Высказано предположение о более щелочном характере исходных расплавов
для апатитоносных габброидов, с которыми часто ассоциируют сиениты (Давидковское, Володарское, Стремигородское месторождения). Рассмотрены особенности химического состава породообразующих и рудных минералов (апатит, ильменит, магнетит, пироксены, оливин, плагиоклаз). Показано, что эти минералы по химизму
существенно отличаются от таковых в типичных месторождениях ильменита и апатита (Телнес, Грейдер, Сувалки). На украинских месторождениях эти силикаты более железистые, а ильменит близкий к стехиометрическому с низким содержанием Mg, Fe₂O₃, Cr, V. Особенно высокожелезистыми оказались минералы на Володарском
месторождении, а ильменит — обогащенным Nb и Zr. Сделан вывод о том, что рассмотренные украинские месторождения титана и фосфора формировались в более глубинных условиях при пониженной фугитивности кислорода, наиболее эродированным (5—10 км) из них является Володарское. The titanium and phosphorus deposits are genetically connected with ore-bearing gabbro related to
anorthosite-rapakivigranite plutons of the Ukrainian Shield (Korosten and Korsun-Novomyrgorod). The Southern-Kalchik massif (Peri-Azov Area) in which similar ore gabbros (Volodarka deposit) are revealed is considered as the granitesyenite analogue of such plutons. Two main types of ore gabbroides are chosen: gabbro-troktolites with ilmenite-apatite
mineralization and norites with essential ilmenite ones. These types of deposits are demarcated spatially but they can also
occur within the same pluton (Korosten). A more alkaline character of initial melts for apatite-bearing gabbro is supposed
syenites being often associated with them (Davydki, Volodarky, Stremygorod deposits). The peculiarities of chemical composition of rock-forming and ore minerals (apatite, ilmenite, magnetite, pyroxenes, olivine, plagioclase) are considered. It
is shown, that these minerals essentially differ from those in typical ilmenite and apatite deposits by their chemical peculiarities (Telnes, Grader, Suwalki). In the Ukrainian deposits those silicates are enriched in iron, and ilmenite is close to stoichiometric one with low contents of Mg, Fe₂O₃, Cr, V. Minerals in the Volodarka deposit proved to be especially highly
enriched in iron, and ilmenite in Nb and Zr. It is concluded that the considered Ukrainian deposits of titanium and phosphorus were formed in more deep conditions and reduced oxygen fugacity, the Volodarka deposit is the most eroded one
(5—10 km) among them.