Кинетика сушки нарезки яблок в сушильной установке с тепловым насосом - Ефремов, Г.И. (Промышленная теплотехника, 2005)
Рассмотрена возможность модифицированного квазистационарного метода для описания кинетики сушки пищевых материалов в сушилке с тепловым насосом при сохранении постоянного объема в процессе сушки и с усадкой. Получены уравнения для расчета основных параметров процесса, текущего и безразмерного влагосодержания, скорости сушки, коэффициента линейной усадки, линеаризации и обобщения опытных данных. Метод проверен путем сравнения с экспериментальными данными по сушке нарезанных яблок в сушилке с тепловым насосом. Розглянуто можливість використання модифікованого квазістаціонарного методу для описання кінетики сушіння харчових матеріалів у сушарці з тепловим насосом при зберіганні сталого об'єму в процесі сушіння та з усадкою. Отримано рівняння для розрахунку основних параметрів процесу, поточного та безрозмірного вологовмісту, швидкості сушіння, коефіцієнта лінійної усадки, мінералізації та узагальнення дослідних даних. Метод перевірено шляхом порівняння з експериментальними даними щодо сушіння нарізаних яблук у сушарці з тепловим насосом. The application of modified quasistationary method (MQM) for the description of drying kinetics of food materials in a dryer with the heat pump is considered. It is considered the drying of materials, as at preservation of constant volume of material in drying process, and with shrinkage. The equations for calculation of the basic parameters of current and dimensionless moisture content, drying rate, factor of linear shrinkage, also linearization and generalizations of the experimental data are obtained. The method is checked up by comparison with experimental data on drying of apples cut into cubes in a dryer with the heat pump.