Особливості процесів масопереносу і розпаду радіаційних центрів в емалі зубів та вплив цих процесів на результати ретроспективної дозиметрії - Радчук, В.В. (Мінералогічний журнал, 2009)
Розроблено фізико-математичні моделі, за допомогою яких можна описувати процеси масопереносу в емалі
зубів та інших біомінералах як у мінерально-органічних наноасоційованих системах. Описано механізми формування та розпаду радіаційно-стимульованих центрів, які використовуються під час реконструкції дозових
навантажень емалі зубів. Показано, що інформація про стабільність та кінетику розпаду радіаційних центрів
може бути використана для підвищення достовірності результатів ретроспективної дозиметрії, а також для розширення кола ситуацій, для яких можлива реконструкція доз. Разработаны физико-математические модели, позволяющие описывать процессы массопереноса в
эмали зубов и в других биоминералах как в минерально-органических наноассоциированных системах. Описаны
механизмы формирования и распада радиационно-стимулированных центров, используемых при реконструкции дозовых нагрузок эмали зубов. Показано что информация о стабильности и кинетике распада радиационных
центров может быть использована для повышения достоверности результатов ретроспективной дозиметрии, а
также для расширения круга ситуаций, для которых возможна реконструкция доз облучения. Physico-mathematical models which permit describing the processes of mass transfer in tooth enamel and
other biominerals as in minero-organic nano-associated systems have been developed . The mechanisms of formation and
decay of radiation-stimulated centres used under the reconstruction of dose loads of tooth enamel have been described. It
is shown that the information about stability and kinetics of decay of the radiation centres can be used to increase the reliability of results of retrospective dosimetry as well as to extend the list of situations for which the reconstruction of irradiation doses is possible.