Ізотопний (U-Pb за цирконами) вік та геологічне положення Кишинського масиву і порід його облямування (Північно-Західний район Українського щита) - Шумлянський, Л.В.; Мазур, М.Д.; Зінченко, О.В.; Кривдік, С.Г. (Мінералогічний журнал, 2009)
Наведено результати U-Pb по цирконах датування фельзитів, що відслонюються в районі с. Чміль і відомості щодо їх речовинного складу. Встановлено, що ці породи кристалізувались 1996 ± 13 млн рр. тому, що збігається з часом формування гранітоїдів осницького комплексу та габроїдів Жубровицького масиву. Хімічний склад фельзитів, ізотопний склад стронцію та неодиму в них дуже подібний до того, що спостерігається в гранітах осницького комплексу. Це дало підстави до віднесення вулканогенної товщі, розвинутої в цьому районі, до клесівської серії. Водночас породи Кишинського та Жубровицького масивів пропонується віднести до осницького комплексу, а весь створений ними комплекс плутонічних і вулканічних порід розглядати як вулкано-плутонічну споруду з різним рівнем ерозійного зрізу. Результати дослідження ізотопного складу фельзитів с. Чміль вказують на їх кристалізацію з розплавів, джерелом яких слугувала головним чином деплетована мантія. Приведены результаты U-Pb датирования по цирконам фельзитов, обнажающихся в районе с. Чмиль, и сведения об их вещественном составе. Установлено, что эти породы кристаллизовались 1996 ± 13 млн лет тому назад, что совпадает со временем формирования гранитоидов осницкого комплекса и габброидов Жубровицкого массива. Химический состав фельзитов, изотопный состав стронция и неодима в них подобны таковым в гранитах осницкого комплекса. Это дало основания к отнесению вулканогенной толщи, развитой в этом районе, к клесовской серии. В то же время породы Кишинского и Жубровицкого массивов предлагается отнести к осницкому комплексу, а весь созданный ими комплекс плутонических и вулканических пород рассматривать как вулкано-плутоническое сооружение с разным уровнем эрозионного среза. Результаты исследования изотопного состава фельзитов с. Чмиль указывают на их кристаллизацию из расплавов, источником которых служила главным образом деплетированная мантия. The paper deals with results of U-Pb dating of felsites by zircons that crop out nearby the Chmil village. Results of their chemical composition investigation are also cited. It is established that Chmil felsites crystallized 1996 ± ± 13 Ma ago simultaneously with granitoids of the Osnitsk complex and gabbroic rocks of the Zhubrovichi massif. Chemical composition of felsite and isotope composition of Sr and Nd are very similar to that found in the Osnitsk granite. All these led to attribution of the volcanogenic rocks developed in the area to the Klesiv Series. At the same time the authors propose to include Kyshyn and Zhybrovichi massifs to the Osnitsk complex. The whole set of plutonic and volcanogenic rocks developed in the studied area can be considered as volcano-plutonic structure with different level of the erosive cut. Felsites isotope composition evidences for their origin from the melts derived mainly from the depleted mantle.