Применение метода Монте-Карло для расчета теплообмена излучением - Згурский В.А. (Промышленная теплотехника, 2004)
Угловые коэффициенты взаимного обмена являются базовыми величинами любых расчетов радиационного теплообмена. Разработан программный продукт для расчета угловых коэффициентов и лучистого теплообмена. Сопоставлены рассчитанные значения угловых коэффициентов с аналитическими решениями, которые представлены в литературных источниках в виде номограмм и расчетных формул. Сравнение выполнено для различных геометрических конфигураций тел и их взаимного расположения. Кутові коефіцієнти взаємного обміну є базовими величинами будь-яких розрахунків радіаційного теплообміну. Розроблено програмний продукт для розрахунку кутових коефіцієнтів та променевого теплообміну. Порівняно розрахункові значення кутових коефіцієнтів з аналітичними рішеннями, які представлені в літературних джерелах у вигляді номограм та розрахункових формул. Порівняння виконано для різних геометричних конфігурацій тіл та їх взаємного розташування. View factors of interchangement are base values of any calculations of radiating heat transfer. The software product for calculation of view factors and radiant heat exchange is developed. The calculated values of view factors are compared to analytical methods which are submitted in references as nomograms and design equations. Comparison is carried out for various geometrical configurations of bodies and their relative positioning.