Закономірності фазових переходів при емульгуванні - Крюковська, О.А. (Промышленная теплотехника, 2004)
Фазовый переход перегретой воды при наличии дисперсных частиц требует меньшего температурного пресыщения, поскольку они являются центрами гетерогенного зародышеобразования. Этот вывод справедлив для любой водной среды, и тем более для эмульсии, поскольку в данном случае в адсорбционных граничных слоях поверхностное натяжение может быть на порядок ниже, чем в объемной жидкости. В данной работе исследована эта закономерность и предложена зависимость для оценки количества центров парообразования при перегреве ЭТС. Фазовий перехід перегрітої рідини при наявності дисперсних часток вимагає меншого температурного перенасичення, оскільки вони є центрами гетерогенного зародкоутворення. Цей висновок справедливий для будь-якого водного середовища, і тим більше для емульсії, оскільки в даному випадку в адсорбційних граничних шарах поверхневий натяг може бути на порядок нижче, ніж в об'ємній рідині. У даній роботі досліджено цю закономірність і запропонована залежність для оцінки кількості центрів пароутворення при перегріві ЕТС. Change of phase of overheated water in the presence of disperse particles needs less heat satiety since they are centers of heterogeneous nucleation. The conclusion is true for any water medium, especially for emulsion because of surface tension in adsorption boundary layers can be lower than in volume liquid. Investigated in this work is a regularity and dependence for estimation of number of vaporization centers at overheating of emulsion technological medium.