Аналіз результатів функціонування сонячних колекторів в м. Краків - Квапнєвскі, П.; Калініченко, В.М. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2009)
Представлено результати дослідження роботи геліоустановки з трубчастим вакуумним колектором, проведені у спеціалізованій Лабораторії відновлювальних джерел енергії на базі Об’єднання електричних шкіл № 1 м. Кракова (Польща). Було проаналізовано такі дані: інтенсивність сонячного випромінювання кількість отриманої енергії потужність колектора температура теплоносія, а також температура води у теплозбірнику, швидкість руху теплоносія. В результаті аналізу наведених даних зроблено висновки про ефективність та економічну доцільність використання сонячних батарей у м. Кракові та в умовах України. Представлены результаты исследования работы гелиоустановки с трубчатым вакуумным коллектором, проведенные в специализированной Лаборатории возобновляемых источников энергии на базе Объединения электрических школ № 1 г. Кракова (Польша). Были проанализированы такие данные: интенсивность солнечного излучения количество полученной энергии мощность коллектора температура теплоносителя, а также температура воды в теплонакопителе, скорость движения теплоносителя. В результате анализа приведенных данных сделаны выводы об эффективности и экономической целесообразности использования солнечной батареи в г. Кракове и в условиях Украины. The investigation data of specialised Laboratory of alternative energy resourses on the basis of Association of electric schools ¹1 Krakow (Poland) for solar power plant operation with tubular vacuum collector are conducted. The data such as sunlight intensity; obtained energy quantity; collector capacity; heat-carrier temperature and also water temperature in heat collector, heat-carrier movement velosity are analysed. The conclusions of solar collector application in Krakow and in Ukraine conditions efficiency and economic expediency as the result of the data analysis are performed.