Квазисемантический поиск текстовых данных. Способы модификации запроса - Замятин, Д.С.; Михайлюк, А.Ю.; Михайлюк, Е.С.; Петрашенко, А.В.; Пилипчук, А.В.; Тарасенко, В.П. (Электронное моделирование, 2011)
Предложены формальные модели процедур внесения семантики в поисковый запрос при реализации квазисемантического поиска. Модификация запроса выполнена с использованием лингвистической онтологии предметной области. Рассмотрена специфика отображения поискового запроса из поля терминов в поле синсетов онтологии. Предложены и исследованы три стратегии коррекции поискового запроса: горизонтальная, вертикальная и ассоциативная. Проанализировано влияние процедур модификации поискового запроса на поисковый отклик. Запропоновано формальні моделі процедур внесення семантики у пошуковий запит при реалізації квазісемантичного пошуку. Модифікацію запиту виконано з використанням лінгвістичної онтології предметної галузі. Розглянуто специфіку відображення пошукового запиту із поля термінів в поле синсетів онтології. Запропоновано та досліджено три стратегії корекції пошукового запиту: горизонтальна, вертикальна та асоціативна. Проаналізовано вплив процедур модифікації пошукового запиту на пошуковий відгук. Formal models of the procedures to involve a semantic component into search query used in quasi-semantic search are proposed. The query is modified using a linguistic ontology of the given subject field. The specificity of the search query mapping from the field of terms to the ontology synsets field is considered. The three search query correction strategies (horizontal, vertical and associative) are proposed and investigated. The impact of the search query modification procedures on the search query results characteristics is analyzed.