Від "зоряності" - до занепаду: українське краєзнавство кінця 20-х - початку 30-х років XX ст. - Прокопчук, B.C. (Інститут історії України НАН України, 2006)
У статті розкрито трагічну долю українського краєзнавства на прикінці 20-х початку 30-х pp. XX ст., аналізується причини ліквідації організаційних структур краєзнавства, зокрема такої як Український комітет, розкриваються механізми переходу владних структур до ідеологічного тиску та репресій. The article envisages the tragic fate of the Ukrainian regional geography at the end of the 20th at the beginning of the 30th XX centuries. The author analyses the reasons of disappearing of organizing structures of the regional geography, specifically such as the Ukrainian Committee. He covers the mechanizms of transition of powerful authorities to ideological pressure and repressions.