Дуальність побудови трансформаторно-ключових виконавчих структур дискретних стабілізаторів та регуляторів напруги змінного струму - Липківський, К.О. (Технічна електродинаміка, 2010)
Розглянуто особливості побудови трансформаторно-ключових виконавчих структур (ТКВС) двох різновидів перетворювачів величини напруги змінного струму – дискретних регуляторів та стабілізаторів. Доведено, що дуальність цих перетворювачів прослідковується як при формуванні функціонального завдання й організації керування, так і при визначенні раціональної конфігурації виконавчої структури. Проаналізовано повноту їх оберненості та розроблено рекомендації щодо доцільного вибору топології ТКВС для кожного різновиду на основі порівняльної оцінки запропонованих вольтамперних діаграм, які наочно характеризують розрахункову встановлену потужність електромагнітного елементу. Досліджено можливість побудови на основі ТКВС дискретних стабілізаторів змінного струму. Рассмотрены особенности построения трансформаторно-ключевых исполнительных структур (ТКИС) двух разновидностей преобразователей величины напряжения переменного тока – дискретных регуляторов и стабилизаторов. Доказано,что дуальность этих преобразователей прослеживается как при формировании функционального задания и организации управления, так и при определении рациональной конфигурации исполнительной структуры. Проанализирована полнота их обратимости и разработаны рекомендации по целесообразному выбору топологии ТКИС для каждой разновидности на основе сравнительной оценки предложенных вольтамперных диаграмм, которые наглядно характеризуют расчетную установленную мощность электромагнитного элемента. Исследована возможность построения на основе ТКИС дискретных стабилизаторов переменного тока. The construction features of transformer-key operation structures (TKOS) of two different alternating voltage converters – discrete regulators and stabilizers are considered. It has been proved that the duality of these converters is traced both by functional task setup and management and by determination of the rational configuration of operation structures. The fullness of its reversibility has been analysed and recommendations for practical selection of topology for each type of converters on basis of comparative evaluation of introduced voltage-current diagrams that visually characterize the calculated installed power of electromagnetic element, have been developed. The capability to construct discrete stabilizers of alternating current has been researched.