Вдівці і вдови у Румянцевському описі Переяслава (історико-демографічний аналіз) - Сердюк, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті на основі даних Рум’янцевського опису Малоросії досліджується вдівство у ранньомодерному міському соціумі. На прикладі міста Переяслава аналізуються демографічні характеристики, матеріальне становище вдівців та вдів, джерела та розміри їхніх прибутків. The widowhood and widowerhood of the early-modern town society on the ground of Rumyantzevsky’s description is studied in the article. The demographical characteristics, the property condition of widows and widowers, the sources and sizes of their income are anylized.