Народне музейництво в громадянському суспільстві: історія і перспективи розвитку - Маньковська, Р. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті висвітлюється проблема громадських музеїв в Україні, їх історія розвитку на різних історичних етапах, тенденції сучасного стану народного музейництва, його вплив на формування духовних підвалин суспільства. Через діяльність конкретних музейних осередків проводиться думка, що громадський музей — це невід’ємна складова громадянського суспільства та дієвий засіб впливу на його розбудову. In this article the problem of public museums in Ukraine, their history of development in different historical periods, the major tends of modern state of public museums, its influence on formation of spiritual foundations of society is highlighted. According to the activity of separate museums the idea is shown that public museum is an important part of a public society, and efficient way of influence on its development.