Основні напрями становлення і розвитку краєзнавчо-екскурсійної справи в 20-х роках XX ст. - Костюкова, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті досліджено суспільно-політичні процеси становлення і розвитку краєзнавчо-екскурсійної справи в 20-х роках ХХ століття. Проаналізовано взаємозв’язок краєзнавчо-екскурсійної справи з краєзнавством та охороною пам’яток. Розкрито запровадження краєзнавчих екскурсій в навчально-виховному процесі загальноосвітних шкіл, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів. The article is devoted to the research of processes in the developrnent of the study of local lore and excursion industry in Ukraine in the 1920’s. The study proves that the development of the excursion industry was done on the basis of such important cultural fields as country studies protection of Historical monuments. The article shows the use of excursions in the educational process in secondary schools, vocational schools, and higher educational establishments.