Розвиток історичного краєзнавства у вищій школі в радянську добу: основні напрямки діяльності ВНЗ Харкова (1950-і — 1980-і рр.) - Алєксєєнко, А. (Інститут історії України НАН України, 2008)
Авторка статті аналізує питання розвитку краєзнавства в Україні в 50-х — 80-х рр. ХХ ст. Досліджуючи основні напрямки краєзнавчої діяльності у вищих навчальних закладах Харкова, акцентує увагу на її багатофункціональності у навчально-виховному процесі та суспільному житті. Головна увага звертається на внесок професорсько-викладацького складу в дослідження рідного краю, історії навчальних закладів та в організацію зв’язків з краєзнавчою громадськістю. The author covers the problem of regional geographical development in Ukraine of the 50th-80th XX century. The investigator basic trends of regional and ethnographical participation in the higher educational institutions of Kharkiv, he pays attention to its multifunctional approach in the educational studies of the students. The main attention is paid to the professors’ teachers’ contribution to the studies of the history of the region, the history of the educational institutions and theirs regional geographical public relations.