Состояние провоспалительных цитокинов, процессов протеолиза и уровень половых гормонов в маточных смывах при гиперплазиях эндометрия - Коваленко, Е.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Проведено вивчення в маткових змивах рівня статевих гормонів, прозапальних цитокінів та показників протеїназ-інгібіторної системи у жінок з різними варіантами гіперплазій ендометрію. Показано, що дослідження статевих гормонів в маткових змивах може бути більш інформативним, ніж їх визначення в крові для оцінки характеру гіперестрогенії. Рівень прозапальних цитокінів і еластазо- і тріпсіноподібних протеїназ збільшується у жінок з простою гіперплазією і досягає максимальних значень у хворих з комплексною гіперплазією з атипією. Рівень інгібіторного потенціалу в ендометрії знижується і кіслотостабільні інгібітори не визначаються у змивах жінок з гіперплазією з атипією. Обговорюється участь показників вивчених систем в патогенезі гіперплазій ендометрію і потенційна діагностична цінність показників. Level of estrogens and progesterone, pro-inflammatory cytokines and proteases inhibitor components in women with different endometrial hyperplasia variants in the uterine lavage fluid it was study. It is shown that the study of sex hormones in uterine lavage fluid may be more informative for diagnostic hyperestrogenia than their determination in blood. Levels of pro-inflammatory cytokines and elastase- and trypsinlike proteases is increased in women with simple hyperplasia and maximum increased in complex hyperplasia with atypia patients. The level of inhibitor capacity in the endometrium is reduced and acidstable inhibitors are not detected in women with hyperplasia with atypia. Role of the studied systems in the endometrial hyperplasia pathogenesis and the potential diagnostic value of the studied components it was discussed.